24 Uurs bloeddrukmeting

Tijdens een 24 uurs bloeddrukmeting (BDM) registreert een recorder (BDMkastje) bij de patient in zijn gewone dagelijkse doen 24 uur de bloeddruk. Het onderzoek is ongevaarlijk en doet geen pijn.

Voorbereiding: Niet nodig.

Onderzoek

Meldt u zich een kwartier vooraf aan het onderzoek (eventueel zweet kan dan opdrogen). De laborant vraagt u om uw bovenkleding uit te trekken. U gaat op de onderzoekstafel of stoel zitten. De laborant brengt de bloeddrukmeter aan op uw linker boven arm. Deze voorbereidingen duren ongeveer een kwartier.

Naar huis

Na het aanbrengen kunt u weer naar huis met de bloeddrukmeter die aangesloten is op een recorder. De laborant geeft u ook een dagboek mee. Noteer hierin uw activiteiten, bijvoorbeeld: 09.00-10.00 uur: ontbijt en op bed gelegen, 10.00-11.00 uur: zitten lezen 11.00-12.00 uur: gewandeld en geluncht enz. Doe tijdens de 24 of 48 uur registratie verder alles wat u normaal ook zou doen. Houd ook tijdens het slapen de bloeddrukmeter en recorder om.

Niet toegestaan

Douchen, baden, zwemmen. Deze zouden de registratie kunnen verstoren.

Medicijnen

Gebruikt u medicijnen? Dan kunt u die tijdens het onderzoek gewoon blijven innemen, behalve als uw arts iets anders met u heeft afgesproken.

Wat te doen na de 24 uur registratie

Na de registratie brengt u direct de bloeddrukmeter en recorder en het dagboek terug naar de polikliniek, tenzij anders met u is afgesproken. Van tevoren kunt u thuis de bloeddrukmeter verwijderen.

De uitslag

Over de uitslag van het onderzoek doet de laborant geen mededelingen. Voor de uitslag kunt u terecht bij uw behandelend arts.