Laag zuurstof ademen

Bij deze test wordt gemeten hoe het lichaam reageert op een zuurstofgehalte van 15% (normale zuurstofgehalte is 21%). Dit gehalte is gelijk aan het zuurstofgehalte hoog in de bergen of in een vliegtuig. Het onderzoek duurt ongeveer anderhalf uur.

Voorbereiding

U hoeft voor dit onderzoek niet nuchter te zijn en mag dus van tevoren gewoon alles eten en drinken zoals u gewend bent. Ook uw medicijnen mag u gewoon blijven gebruiken. Op het afgesproken tijdstip meldt u zich bij de afdeling Longfunctie-onderzoek.

Het onderzoek

Eerst wordt uw longfunctie gemeten, zoals u dat waarschijnlijk al vaker hebt meegemaakt. Daarna krijgt u plakkers op de borst voor een ECG (hartfilmpje) tijdens de test. Ook krijgt u een band voor bloeddrukmeting om de arm en een klemmetje op de vinger om het zuurstofgehalte te meten. Vervolgens neemt de analist/arts wat bloed af uit een slagader in uw arm. Daarna krijgt u een mondstuk in uw mond en een klem op de neus. Het mondstuk is verbonden met een ballon die gevuld is met lucht waarin het zuurstofgehalte 15% is. (Ter vergelijking: gewone inademingslucht bevat ongeveer 21% zuurstof.) U ademt dan een half uur rustig in en uit in de ballon. Vervolgens wordt er weer wat bloed uit de slagader afgenomen om te meten hoeveel zuurstof er nu in uw bloed zit. Hierna mag het mondstuk uit. Eventueel wordt er daarna nog een keer bloed afgenomen om te meten of het zuurstofgehalte weer op de beginwaarde terug is gekomen. Of dit nodig is hangt ervan af hoe u zich voelt en van het gemeten zuurstofgehalte.