Echo van het hart

Door middel van hoogfrequente geluidsgolven maakt een echocardiografist(e) een afbeelding van het hart. De beweging van de hartspier, de kamers, de boezems en de kleppen van het hart zijn daarop goed te zien. Het echo apparaat heeft de mogelijkheid om van de afbeelding foto’s, filmpjes en berekeningen te maken. Het onderzoek is pijnloos.

Voorbereiding: Niet nodig.

Het onderzoek

U neemt op uw rug plaats op de onderzoekstafel.

De echocardiografist(e) brengt vervolgens 3 ECG-plakkers aan en verbindt deze met de draden die aan de monitor vastzitten.

Daarna vraagt de echocardiografist(e) u op uw linkerzij te draaien.

De echocardiografist(e) brengt contactgel aan op de geluidskop of op uw borst. Dit voelt een beetje koud aan.

Vervolgens beweegt hij/zij een geluidskop over uw borst. Deze kop zendt onhoorbare geluidsgolven uit. Het geluid wordt teruggekaatst door uw hart en weer opgevangen door de geluidskop. Hierdoor ontstaat een echobeeld van uw hart (een echocardiogram). Het onderzoek duurt gemiddeld twintig tot dertig minuten.

De echocardiografist(e) vertelt u tijdens het onderzoek steeds wat er gaat gebeuren. Heeft u vragen? Stel deze dan gerust.

De uitslag

U krijgt de uitslag van uw behandelend arts. Als de echografist het nodig acht zal hij/zij reeds tijdens het onderzoek de arts erbij halen die op zijn beurt dan verdere aanwijzingen zal geven.