Ergometrie

Bij het ergometrie onderzoek, op de loopband, meten we de hartslag, bloeddruk en ademhaling terwijl er gelopen wordt. De test laat zien tot welke lichamelijke inspanning u in staat bent. Ook kan de test de oorzaak, long en/of hart, van een verminderd prestatievermogen aantonen.

Voorbereidingen

Gebruik geen zware maaltijd en verricht geen zware inspanning binnen 2 uur vooraf aan het onderzoek. Kom niet op de fiets naar de afspraak omdat deze inspanning de test negatief kan beïnvloeden. Bijvoorbeeld de saturatiemeting via een meetclipje over de vinger kan hierdoor afwijkend zijn. Het is belangrijk dat u ontspannen aan het onderzoek begint. Uw eventuele medicijnen mag u gewoon innemen tenzij de laborant of arts iets anders met u afgesproken heeft. Trek gemakkelijke kleding aan, bijvoorbeeld sportkleding.

Het onderzoek

U neemt plaats op de loopband en krijgt een band om uw arm die de bloeddruk meet tijdens het lopen. Op uw borst worden plakkers aangebracht die uw hartslag registreren. Terwijl u loopt, wordende diverse metingen gedaan. Om een zo goed mogelijk beeld te krijgen is het belangrijk dat u zich zo goed mogelijk inspant. Een computerprogramma verandert regelmatig de instelling van de loopband zodat het lopen steeds zwaarder wordt. U bepaalt zelf wanneer u niet meer kunt en stoppen wilt. Het onderzoek duurt ongeveer 1 uur. Het houdt weinig risico’s in; wel vinden de meeste patiënten de ergometrietest inspannend en vermoeiend.

Tijdens het onderzoek is het mogelijk dat er op verzoek van de arts enkele malen bloedafnames gedaan worden. Meestal via de vingerprik maar soms ook een arteriepunctie.

De uitslag

De uitslag van het onderzoek hoort u van uw behandelend arts.